Voedselbos Lage Mierde

juli 2020: Gunningsprocedure gewonnen!

De dorpsraad van Lage Mierde heeft samen met maatschap Linschoten (biologische boerderij) en Puur Permacultuur (ontwerp en advies) een uitgebreid projectplan ingediend voor het ontwikkelen van het voedselbos. Het plan kan de komende jaren gerealiseerd worden, met hulp van de inwoners van Lage Mierde. Hiervoor wordt een aparte stichting opgericht.

De stichting Voedselbos Lage Mierde zal de volgende doelstellingen krijgen:

 • Realisatie en beheer van het voedselbos op ecologische wijze.
 • Exploitatie van het voedselbos en het verzorgen van educatie omtrent voedselbossen en natuureducatie.
 • De leefbaarheid van Lage Mierde vergroten voor planten, dieren en mensen.

Het projectplan voedselbos Lage Mierde

 

januari 2020: Voedselbos in Lage Mierde

Tijdens de dorpsavond op donderdag 23 januari is het project het voedselbos verder toegelicht. Verder is ook een oproep aan alle dorpsbewoners gedaan om mee te denken en te werken aan de realisatie van een mooi nieuw stuk Lage Mierde. Op dit moment is de dorpsraad gestart met het maken van een plan van aanpak. Hulp hierbij kunnen we altijd gebruiken. Dus heb je interesse hiervoor, meld je aan bij de dorpsraad.

Op deze pagina wordt de voortgang van het project verder bijgehouden en zal er regelmatig nieuwe informatie over het voedselbos in Lage Mierde worden toegevoegd.

 

Wat is een voedselbos

Een voedselbos is een bos met planten die direct of indirect nuttig zijn voor mensen. Het kan een tuin zijn waar van bodem tot kruin voedsel wordt geproduceerd. Van noten, appels in de boom, fruitstruiken tot bladgroentes op de grond, knolgewassen en zelfs een paddenstoeltje onder de grond. Deze landbouwmethode is gebaseerd op permanente polycultuur als tegenhanger van de vluchtige monoculturen.

Eigenlijk is een voedselbos een zorgvuldig ontworpen ecosysteem voor de lange termijn van nuttige planten. Een bos met een goede bodemvruchtbaarheid en een efficiënte voedselkringloop. De diversiteit is van belang; de grootte van het bos is van minder belang.

De voordelen van een voedselbos is in het kort:

 • Weinig onderhoud en een hoge efficiëntie
 • Grote verscheidenheid aan producten
 • Hoge voedingswaarde
 • Veerkracht bij klimaatextremen
 • Biologisch duurzaam
 • Gunstig voor het milieu
 • Aantrekkelijk door hoge diversiteit
   

De Dorpsraad Lage Mierde ziet kansen voor de realisatie van een voedselbos in Lage Mierde. Het voornaamste doel is om dorpsgenoten (weer) te verbinden met voedsel en ook om de leefbaarheid te vergroten. Een voedselbos prikkelt de fantasie, en Dorpsraad Lage Mierde denkt dat er verschillende mogelijkheden zijn. Denk aan het betrekken van de (school)kinderen, ondernemers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het voedselbos kan een plek zijn om te ontmoeten, samen te werken, een plek waar gedeeld, gespeeld en geleerd kan worden.

Het voedselbos als onderdeel van een wandeling, waar schoolkinderen les krijgen; waar dorpsbewoners fruit kunnen rapen en plukken maar waar ook toeristen kunnen genieten van het natuurschoon bij een picknick-bankje

Dat deze mogelijkheid zich nu voort doet komt door de ontwikkelingen rondom het herstel van het Beekdal in Lage Mierde. Verschillende partijen, aangejaagd door het Waterschap De Dommel, zijn betrokken bij dit project.

De gemeente Reusel de Mierden is ook positief over dit initiatief en ondersteunt het van harte.

 

 

Agenda

april 2021
madiwodovrzazo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Volg Lage Mierde ook op

Zorg en Welzijn


Iedere donderdagmiddag 13.30-16.00
Ontspanningsmiddag in de Ster. 

Klik op het logo voor meer info

Statistieken

3 bezoekers online
Vandaag: 38 unieke bezoekers
Deze week: 101 unieke bezoekers
Totaal: 60638 unieke bezoekers