De Ster - Info

wie zijn wij, wat doen wij?
het gezicht van de Ster
geschiedenis
Bredeschool Plus
het gebouw


Wie zijn wij, wat doen wij?
De stichting Gemeenschaphuis de Ster stelt zich ten doel ruimte en faciliteiten beschikbaar te stellen aan verenigingen, clubs, instellingen en (para)commerciële organisaties op het gebied van sociale, maatschappelijke, educatieve en culturele activiteiten.
Maar ook kunt u aan de Ster denken voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of familiereunie.

Lage Mierde heeft een levendige gemeenschap, en de Ster wil de mogelijkheid bieden aan iedereen met ideeën voor nieuwe activiteiten. Verenigingen, stichtingen, informele clubs, werkgroepen: zijn er ideeën, is daar ruimte voor nodig? Neem vooral contact op met de Ster.

Het gezicht van de Ster
Als gemeenschapshuis draait de Ster voornamelijk op vrijwilligers. Aangestuurd door een bestuur, dat ook volledig bestaat uit vrijwilligers.
Er zijn enkele personeelsleden, waaronder onze beheerder. De personeelsleden bedienen de bar, kennen het reilen en zeilen van de Ster en sturen de vrijwilligers aan. Zij zijn naast de beheerder een belangrijk aanspreekpunt voor gebruikers en bezoekers.

Beheerder:             Kees Bierens
Personeelsleden:   Adriëlle Gijbels, Luzeth van Rooij en Miranda van Berkel

Geschiedenis
De geschiedenis van gemeenschapshuis de Ster begon op 5 april 1971. Op deze datum werd de stichting bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. Een werkgroep is toen aan de slag gegaan om op 3 december 1973 daadwerkelijk gemeenschapshuis de Ster te openen.


Aan de Bernardusweg in Lage Mierde was een boterfabriekje gevestigd. Het gebouw was eigendom van de Boerenbond, een coöperatie van boeren uit Lage Mierde.
Met de komst van grotere fabrieken, onder andere van Campina, verdween het boterfabriekje.

Het gebouw dat dus niet meer als boterfabriek diende, werd ingericht als gemeenschapshuis.Verenigingen konden hier terecht om hun activiteiten te ontplooien. Onder andere was de 'boerinnenbond' actief. De boerinnenbond werd later KVO (Katholieke Vrouwen Organisatie). Ook kon men de Ster gebruiken voor het vieren van bruiloften en andere feesten.

In die tijd werd het gebouw waar de Ster gevestigd was liefkozend 'Bondsgebouwtje' genoemd.
Tegenwoordig spreekt men van 'de Oude Ster' als men het over het grijs/witte gebouw aan de Bernardusweg heeft.

Na de eeuwwisseling begon 'de Oude Ster' wat gedateerd te raken. Er moest iets gebeuren. Verbouwen? Of nieuwbouw? Even is er nog gedacht aan een locatie aan het Dorpszicht.
Een nieuwbouwproject met in de kelder het gemeenschapshuis, op de begane grond het café Dorpszicht en daarboven appartementen. Maar deze plannen zijn nooit doorgezet.

Gaandeweg ontstonden er ideeën voor een Brede School Plus. Een uitgebreide samenwerking tussen gemeente, de Ster, Basisschool d'n Opstap en de peuterspeelzaal.

In 2008 konden de inwoners van Lage Mierde meer horen over de plannen, tijdens de eerste informatieavond.

Op 25 juni 2010 werd de Brede School Plus officieel geopend, met op zondag 27 juni 2010 een open dag voor iedereen die geïnteresseerd was.

De Brede School Plus en daarmee dus ook de Ster heeft nu een mooi, praktisch, ruim en modern gebouw ter beschikking.
Het verenigingsleven floreert. Sinds de opening zijn er tal van nieuw initiatieven ontwikkeld. Mierds Ster Theater werd opgericht, en inmiddels is er ook het kindertoneel. De Harmonie en Ona zijn naar de Ster gekomen. Lage Mierde Bruist is in het leven geroepen en Zorg en Welzijn is ook een prachtig initiatief. Op de website lagmierde.info is heel veel terug te vinden van wat er in Lage Mierde leeft.

Brede School Plus
Gemeenschapshuis de Ster is onderdeel van de Brede School Plus.

De Brede School Plus in Lage Mierde is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente, gemeenschapshuis De Ster, de sportzaal, SKPOK (met ingang van 1 augustus 2011 Kempenkind Onderwijsstichting) en Kinderopvang Nummereen (Kinderdagverblijf-Peuterprogramma-BSO en TSO).

Een Brede School PLUS is een Brede School waarin de aandacht is gericht op de ontwikkeling van kinderen met daarbij functies voor alle bewoners van Lage Mierde. Hierdoor ontstaat een multifunctionele accommodatie gericht op de gehele bevolking van Lage Mierde.

De partners binnen De Brede School PLUS hebben de volgende visie ontwikkeld:
De deelnemers aan de Brede School PLUS zetten zich gezamenlijk in voor Ontmoeting, Ontwikkeling, Opvang en Recreatie voor de bevolking van Lage Mierde om zo een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie. Iedere partner heeft daarin zijn/haar kerntaak waar die participant ook verantwoordelijk voor is. Samen willen ze daarbij de leefbaarheid te bevorderen in samenwerking met de gemeenschap van Lage Mierde.
(bron: http://www.opstap-lm.nl)

Het gebouw: de Ster - d'n Opstap - de Sporthal - Nummereen kinderopvang
Op de pagina 'ruimtes & reserveren' vindt u meer informatie over de verschillende ruimtes die de Brede School Plus te bieden heeft.


De Brede School Plus - Basisschool d'n Opstap, Nummereen kinderopvang, de Ster, Sporthal den Houtert
Met op de voorgrond Sportvelden den Daalacker en het clubgebouw van voetbalvereniging SDO'39

terug naar boven
terug naar de Ster - homepagina
 

 

Baevo