Nieuws

Heeft u nieuws voor LageMierde.Info? Stuur uw bericht naar webredactie[ANTISPAM]lagemierde.info.

Doe dit minimaal 1 week van te voren zodat het bericht op tijd geplaatst wordt!


Winnaar Zilveren Rank bekend


Geplaatst op: 04-10-2020

Scoolsport Pius X-College wint Zilveren Rank

Met het project Scoolsport is het Pius X-College uit Bladel winnaar geworden van De Zilveren Rank 2020, de jaarlijkse prijs waarmee de stichting Kiemkracht ontplooiingsmogelijkheden van jongeren in de Kempen wil bevorderen. Scoolsport biedt leerlingen buiten de vaste schooltijden om een vrij toegankelijk programma aan, in eerste instantie op het vlak van bewegen, maar verder ook rond muziek en beeldende vorming. Gymdocent Tom Lavrijsen, een van de initiatiefnemers, nam de prijs in ontvangst. Die bestaat uit een zilveren beeldje en een geldbedrag van vijfduizend euro. De uitreiking vond plaats op 2 oktober in gemeenschapshuis De Rietstek in Riethoven en had vanwege corona een sober karakter. Naast de hoofdprijs kende Kiemkracht vier aanmoedigingsprijzen toe. Die gingen naar timmerfabriek De Maackers BV, de Vrienden van de Kinderboerderij, kinderkoor Pop-Up en Basketbalclub Bladel.

 

Tom Lavrijsen kreeg de Zilveren Rank uit handen van Gertjan van Dokkum, die zich als docent aan de Fontys Sport Hogeschool in Eindhoven al jarenlang sterk maakt voor sportstimulerende activiteiten. Hij liet weten erg blij te zijn dat hij voor deze uitreiking gevraagd was omdat het project van het Pius X-College helemaal aansluit bij zijn filosofie over bewegen: ‘Wie van kinderen houdt, laat ze bewegen.’

Van Dokkum had zich verdiept in hetgeen Tom Lavrijsen samen met zijn collega’s op het Pius X tot stand had gebracht en was daar vol lof over. Hij prees hun vasthoudendheid die er uiteindelijk toe leidde dat op deze school het lesrooster zodanig werd aangepast dat er een vrije Donderdag Doe-middag kon ontstaan waar leerlingen onbelemmerd – kosteloos en zonder zich te binden aan een vereniging of cursus – kunnen deelnemen aan activiteiten op het vlak van bewegen, muziek en beeldende vorming. Tom Lavrijsen: ‘Zo kunnen leerlingen ontdekken waar hun passie ligt en waar ze blij van worden.’ De jury noemde het Scoolsport-project ‘vernieuwend’ en met ‘perspectief voor de toekomst’.

 

Aanmoedigingsprijzen

Vanwege de kwaliteit van de (21) inzendingen kende de stichting Kiemkracht dit jaar maar liefst vier aanmoedigingsprijzen van duizend euro toe.

Timmerfabriek De Maackers BV uit Bladel is meer dan een timmerfabriek. De werkplaats biedt jongeren werk- en ervaringsplekken waar ze alle facetten van het timmerbedrijf leren, en waar ze bovendien hun omgangsvormen en sociale vaardigheden versterken. Zo worden zij kansrijker op de arbeidsmarkt.

De Vrienden van de kinderboerderij Bladel willen in de Groene Long in Bladel een kinderboerderij realiseren, zoals die er tot een jaar of vijftien geleden ook was bij het verpleeghuis, maar dan uitgebreider. Niet alleen moet er de mogelijkheid zijn om dieren de bekijken en te voeren, ook zal er plaats zijn voor allerlei vormen van natuureducatie voor leerlingen van de basisscholen.

Kinderkoor Pop-Up is een beginnend kinderkoor uit Hulsel dat er in korte tijd in slaagde ruim 25 kinderen uit Reusel, Bladel, Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel enthousiast bijeen te brengen om wekelijks te komen zingen. Waar het nog aan ontbrak was ondersteunende materialen zoals bladmuziek.

Toen, vanwege corona, Basketbalclub Bladel haar sportactiviteiten van binnen naar buiten verplaatste, bleken zich spontaan meer jongeren hierbij aan te sluiten. Een gegeven waar we iets mee moeten, vond de club. Zo ontstond het plan om samen met Kindcentrum-Florent en Onderwijsstichting Kempenkind het basketbalveldje aan het Hofplein in Bladel zodanig op te knappen (nieuwe ondergrond, nieuwe baskets, nieuwe belijning) dat daar buitensport mogelijk wordt, in eerste instantie basketbal, maar ook een ijsbaan in de winter behoort tot de mogelijkheden.

 

Tom Lavrijsen van Scoolsport (r) krijgt de Zilveren Rank overhandigd van Gertjan van Dokkum


Inloggen Zalenplanner

Agenda

januari 2021
madiwodovrzazo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Volg Lage Mierde ook op

Alzheimer CaféAlzheimer Café de kempen Klik hier voor meer info over de eerstvolgende bijeenkomst. 

Zorg en WelzijnIedere donderdagmiddag 13.30-16.00
Ontspanningsmiddag in de Ster. 

Klik op het logo voor meer info

Statistieken

3 bezoekers online
Vandaag: 2 unieke bezoekers
Deze week: 142 unieke bezoekers
Totaal: 59483 unieke bezoekers