Nieuws

Heeft u nieuws voor LageMierde.Info? Stuur uw bericht naar webredactie[ANTISPAM]lagemierde.info.

Doe dit minimaal 1 week van te voren zodat het bericht op tijd geplaatst wordt!


Lage Mierde krijgt een voedselbos


Geplaatst op: 14-07-2020

‘Het voedselbos; een plek waar het zoemt van het leven, met het gevoel van een paradijs. Waar voedsel in overvloed groeit, waar je tot rust kunt komen en met de natuur mee kunt werken. Een plek waar mensen geïnspireerd raken en waar mooie ontmoetingen ontstaan.’

De dorpsraad Lage Mierde heeft 2 jaar geleden het initiatief genomen om een voedselbos bij het dorp te realiseren. De dorpsraad ziet het voedselbos als een verrijking voor het dorp en de omgeving, voor huidige en volgende generaties. Met de jaren wordt het voedselbos mooier en rijker en levert het meer op: allerlei vruchten, noten, kruiden en paddenstoelen. En je hoeft er bijna niets voor te doen: er ontstaat vanzelf een natuurlijk evenwicht tussen planten, struiken, bomen en dieren.

De dorpsraad is blij dat zij begin juli de gunningsprocedure bij de provincie Noord-Brabant heeft gewonnen. Het GOB (Groen Ontwikkelfonds Brabant) heeft een perceel aan de Beekakkersweg bij Lage Mierde beschikbaar gesteld. Het perceel ligt bij het beekdal van de Reusel en gaat een rol spelen in de waterhuishouding en het natuurherstel van het gebied. Waterschap De Dommel en de gemeente Reusel de Mierden zijn positief over het initiatief en ondersteunen het van harte.

Een waardevol aspect van het voedselbos wordt het verzorgen van educatie aan bijvoorbeeld scholen, maar ook in het geven van rondleidingen en het faciliteren van een onderzoeklocatie voor studenten. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat mensen kunnen zien en ervaren hoe het voedselbos zich ontwikkelt. Dat ze begrijpen hoe het ecosysteem functioneert, dat ze verbinding hebben met de oogst en dat het voedselbos een voorbeeld is voor iedereen.

 

Vrienden van het voedselbos

De dorpsraad van Lage Mierde heeft samen met maatschap Linschoten (biologische boerderij) en Puur Permacultuur (ontwerp en advies) een uitgebreid plan ingediend voor het ontwikkelen van het voedselbos. Het plan kan de komende jaren gerealiseerd worden, met hulp van de inwoners van Lage Mierde. Hiervoor wordt een aparte stichting opgericht.

De dorpsraad ziet de komst van het voedselbos in Lage Mierde als een cadeau voor de inwoners van het dorp en de omliggende gemeenten. Een plek die mensen met de natuur en met elkaar verbindt. En die heerlijk en eerlijk eten oplevert. De stichting en de toekomstige ‘vrienden van het voedselbos’ zorgen samen voor de opzet en het beheer van het terrein. Lage Mierde is een dorp, waarbij het verenigingsleven en betrokkenheid hoog in het vaandel staan. Het voedselbos zorgt voor verbinding, en die verbinding zorgt ervoor dat er goed voor de plek gezorgd kan worden.

De komende periode zal de dorpsraad met haar partners het plan verder uitwerken. Een crowdfunding-actie zal daarvan deel uitmaken. Hierover volgt nog nadere info.

Kortom: Lage Mierde wordt uitgebreid met een verrassend nieuw stuk natuur!

 

Voor meer informatie kun je terecht bij secretariaat-dorpsraad@lagemierde.info

 


Inloggen Zalenplanner

Agenda

januari 2021
madiwodovrzazo
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Volg Lage Mierde ook op

Alzheimer CaféAlzheimer Café de kempen Klik hier voor meer info over de eerstvolgende bijeenkomst. 

Zorg en WelzijnIedere donderdagmiddag 13.30-16.00
Ontspanningsmiddag in de Ster. 

Klik op het logo voor meer info

Statistieken

3 bezoekers online
Vandaag: 23 unieke bezoekers
Deze week: 123 unieke bezoekers
Totaal: 59559 unieke bezoekers
 
Baevo