Nieuws

Heeft u nieuws voor LageMierde.Info? Stuur uw bericht naar webredactie[ANTISPAM]lagemierde.info.

Doe dit minimaal 1 week van te voren zodat het bericht op tijd geplaatst wordt!


Vervolg huisartsenpost


Geplaatst op: 17-06-2020

Beste inwoners van Lage Mierde en omliggende dorpen,

 

Graag willen we u met dit artikel op de hoogte brengen van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden na de petitie met betrekking tot de verhuizing van de huisartsenpost naar Veldhoven die door velen van jullie is ingevuld op de website www.lagemierde.info.

Afgelopen mei heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de Dorpsraad, de huisartsen, SHoKo en de gemeente. Hieronder een samenvatting van het besprokene.

 

Aanleiding

Op de Dorpsavond van januari 2020 kwam vanuit de aanwezigen een sterke reactie op het sluiten van de huisartsenpost in Bladel. Dit leidde ertoe dat de Dorpsraad via www.lagemierde.info een petitie heeft gehouden onder de inwoners om een goed beeld te krijgen van de opvattingen die leven. Zo’n 400 inwoners van Lage Mierde en omliggende dorpen hebben gereageerd. Het overgrote deel voorziet problemen door de verhuizing van de huisartsenpost naar Veldhoven en spreekt de voorkeur uit voor aansluiting bij de huisartsenpost in Tilburg en dit om meerdere redenen. Mogelijk heeft dit ermee te maken dat de afstand Lage Mierde – Tilburg als dichterbij wordt ervaren dan Lage Mierde - Veldhoven. Tevens is er met het ziekenhuis in Tilburg meer binding dan met het ziekenhuis in Veldhoven. Daarnaast ligt het mogelijk nog extra gevoelig, omdat de afgelopen jaren meerdere algemene voorzieningen het dorp verlaten hebben, denk aan de politie, brandweer, supermarkt enz. Tevens is het openbaar vervoer ook een punt. Daarnaast is er het gerucht dat er op termijn een huisartsenpost zou komen in het ETZ Elisabeth ziekenhuis te Tilburg, welke veel dichterbij is en makkelijker en sneller te bereiken is.

 

Wat is SHoKo?

Het gezondheidscentrum in Lage Mierde is al zo’n 10 jaar aangesloten bij SHoKo. SHoKo staat voor Samenwerkende Huisarts Organisatie Kempen en Omstreken. SHoKo is het samenwerkingsverband van de huisartsen in de regio Zuidoost-Brabant voor de huisartsenzorg buiten kantooruren.

 Het is de taak van SHoKo om spoedzorg zo goed mogelijk te organiseren en kwaliteit en veiligheid te waarborgen. SHoKo heeft geprobeerd om de kleinschalige huisartsenposten zo lang mogelijk het intact te houden, maar dat ging helaas niet meer. Naast de huisartsenpost in Bladel zijn ook de andere kleine huisartsenposten in de regio gesloten, te weten de huisartsenposten in Eersel en Valkenswaard. Alles is nu ondergebracht bij het Maxima Medisch Centrum (MMC) te Veldhoven. Bij SHoko zijn zo’n 70 huisartsen aangesloten.

 

Huisartsenpost in Veldhoven een weloverwogen keuze

Op dit moment zien de huisartsen en Shoko de huidige verplaatsing van de huisartsenpost naar Veldhoven als de beste waarborg voor goede zorg. Dit wordt door SHoKo toegelicht aan de hand van enkele punten. Wanneer men niet akkoord was gegaan met de verplaatsing naar Veldhoven, zouden alle samenwerkingsverbanden met de omliggende Kempendorpen ontbonden moeten worden, wat sowieso al inhield dat de drie praktijk-ondersteuners uit de huidige praktijk ontslagen zouden moeten worden. Tevens zijn er nu diverse collegiale samenwerkingsverbanden met Bladel, Hapert, Reusel enz. Deze zijn er nog niet in de richting van Tilburg. Ook is een punt dat de huisartsenpost in Tilburg aan, voor ons gezien, de andere kant van Tilburg ligt, namelijk achter het ETZ TweeSteden Ziekenhuis.

 Een ander belangrijk punt is dat de wachttijd op de huisartsenpost in Veldhoven veel korter is ten opzichte van de huisartsenpost in Bladel. Dit omdat er een betere bezetting van personeel beschikbaar is. Een ander voordeel is dat de hoofdlocatie in Veldhoven meer complete zorg kan leveren dan de oude, lokale huisartsenposten. Dit komt onder andere door de samenwerking met de Spoedeisende Hulp en de voorzieningen die in het Maxima Medisch Centrum (MMC) beschikbaar zijn.

 Dokter Hendriks geeft tijdens ons gesprek ook aan dat hij lange tijd geprobeerd heeft om de situatie zo te houden zoals deze was, maar dat ging echt niet meer. Er waren inmiddels te weinig waarnemende artsen en er was meer druk op de werkzaamheden waardoor de kwaliteit ook steeds minder werd. Een feit is ook dat er de laatste jaren een verschuiving heeft plaatsgevonden in het soort huisarts. Vroeger was de huisarts vaak een man met een praktijk aan huis waar hij een dik 40-urige werkweek had en ook na werktijd altijd nog klaar stond voor zijn patiënten. Tegenwoordig zie je meer vrouwelijke huisartsen die parttime werken, waarbij ze ook nog een eigen gezinsleven hebben. Daardoor zijn alle ‘aan huis’ huisartsen in de loop der jaren veranderd in gezondheidscentra waar meerdere huisartsen werken.

Dokter van de Bosch heeft uitgelegd dat de huisartsenzorg en daarmee ook de spoedzorg veranderd is. Dit is iets wat niet alleen hier gebeurt, maar een landelijke verandering is. En gezien de toenemende zorgvragen, vergrijzing, etc. denkt zij ook een onontkoombare verandering, wil de huisartsenzorg toekomstbestendig zijn en blijven. Door beter samen te werken en krachten te bundelen (soms met een spoedplein op 1 locatie) kunnen we de inzet van huisartsen efficiënter maken. En zij denkt, dat als de zorg in de avond/nacht/weekenduren goed geregeld is, er daarmee meer ruimte komt om als praktijkhouder op een goede en betrokken manier huisarts te kunnen zijn voor de eigen patiënten. Bv zoals het verzorgen van een palliatieve patiënt, die ze waar mogelijk zoveel mogelijk (ook in avonden en weekenden) zelf begeleiden. Zij denkt dat daar de grote kracht zit en niet in het beoordelen van die verzwikte enkel, waarbij het niet zoveel uitmaakt wie dit waar ziet. Dus kijken naar hoe regel je de complete spoedzorg goed, zodat je daar waar je als eigen huisarts het verschil kan maken hier ook ruimte en mogelijkheden voor hebt. Want dit is wat voor dokter Hendriks en dokter van de Bosch heel belangrijk is en waarom zij blij zijn in de Kempen te werken. Op andere plekken is dat helaas soms anders.

 

Als u niet naar Veldhoven kunt komen

Patiënten die buiten de kantooruren of op zon- en feestdagen met spoed een huisarts nodig hebben kunnen telefonisch contact opnemen. Afhankelijk van de vraag wordt bepaald welke zorg je nodig hebt. Het kan zijn dat je een afspraak krijgt op de huisartsenpost. Of indien nodig komt de huisarts naar je toe.  

 Lang niet altijd betekent een spoedeisende klacht dat je zelf naar Veldhoven moet komen. Indien je te oud bent en/of er geen mogelijkheid is om zelf naar de huisartsenpost te komen, dan komt de spoedarts aan huis. De huisartsenpost beschikt over twee spoed visite auto’s die uitgerust zijn met een huisarts en assistent die alle benodigde materialen en medicijnen bij zich hebben. Bij acute situaties moet je natuurlijk altijd 112 bellen.

 

En hoe zit het met Tilburg?

Ondanks dat het spoedpunt begint met een telefoontje naar de huisartsenpost in Veldhoven wil dit niet zeggen dat er een connectie met het ziekenhuis in Tilburg genegeerd wordt. Indien de patiënt daar bekend is wordt er soms voor gekozen om de patiënt direct door te sturen naar Tilburg en hoeft men dus niet eerst naar de huisartsenpost in Veldhoven te komen.

Patiënten van de huisartsenpraktijk in Lage Mierde moeten altijd eerst contact opnemen met de huisartsenpost in Veldhoven. In sommige gevallen worden patiënten echter telefonisch doorverwezen. Bijvoorbeeld als het gaat om patiëntenzorg die direct in de tweede lijn moet plaats vinden. Denk aan complicaties na een recente behandeling in het ziekenhuis. Als de huisarts een visite rijdt en de patiënt moet alsnog met de ambulance naar het ziekenhuis dan worden deze ook verwezen naar het ziekenhuis waar ze onder behandeling zijn of bekend zijn.  Dat kan ook het ETZ Elisabeth Ziekenhuis of ETZ TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg zijn. Deze patiënten hoeven dan niet naar het MMC in Veldhoven te komen. Maar nogmaals patiënten moeten wel altijd eerst bellen naar de huisartsenpost.

 

Is de dokterspost in Tilburg niet veel dichterbij?

De huisartsenpost in Tilburg is gevestigd aan de Lage Witsiebaan, dichtbij het ETZ Twee Steden Ziekenhuis aan de andere kant van de stad. Volgens dokter Hendriks is de reistijd hiernaar toe voor inwoners uit onze gemeente ongeveer net zo lang en zeker zo lastig als naar het MMC in Veldhoven. Mocht er in de toekomst ooit een wijziging van locatie komen en/of herstructurering van de eerste hulp in de vorm van “spoed gezondheidspleinen”, dan zullen de huisartsen van Lage Mierde zich zeker heroriënteren.” Voor nu is er de keuze niet.

 

Medicijnen

Een groot punt van zorg welke nu nog open staat is een avond/nacht apotheek bij de huisartsenpost in Veldhoven. Nu is het nog zo dat de openingstijden van de apotheek bij het MMC beperkt zijn tot 20.00u in de avond en op zaterdag van 10.00-14.00u. Voor de overige tijden kan men terecht bij het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Zowel SHoko, Dokter Hendriks, de gemeente als ook het Maxima Medisch Centrum (MMC) vinden dit zeer ongewenst. Ze willen dat de openingstijden verruimd worden of dat er een andere oplossing komt. MMC wil heel graag de farmacie bij de huisartsenpost hebben, maar hier zijn de zorgverzekeraars niet mee eens om financiële redenen. Op dit moment is MMC en de huisartsenpost druk bezig om samen met de gemeente, inmiddels alweer een tweede brief op te stellen richting de zorgverzekeraars. Hier kunnen ze alle hulp bij gebruiken ook die van de inwoners.

De Dorpsraad adviseert de inwoners om een signaal af te geven naar hun zorgverzekeraar hierover. De Dorpsraad heeft hierbij een voorbeeldbrief gemaakt die gebruikt kan worden om naar de Zorgverzekeraars toe te sturen.  Een eigen brief mag natuurlijk ook.

Let wel wat nog belangrijk is om te weten. De basismedicatie wordt meestal wel meteen meegegeven zodat u kunt starten. 

 

Steun voor de huisartsenpraktijk

De huisartsen vinden het belangrijk dat de inwoners hen blijven steunen, ook nu de huisartsenpost naar Veldhoven verplaatst is. De Dorpsraad is erg blij dat in Lage Mierde een gezondheidscentrum zit met zeer enthousiaste medewerkers die het beste voor hebben met de dorpsbewoners van Lage Mierde en omstreken.

 

Wilt u nog meer weten?

Als u naar aanleiding van dit stuk nog vragen hebt, kunt u terecht bij:

Dorpsraad Lage Mierde via secretariaat-dorpsraad@lagemierde.info , bij SHoKo via www.shoko.nl of vragen@shoko.nl of bij de gemeente via gemeente@reuseldemierden.nl. Ook kunt u met uw vragen terecht bij uw eigen huisarts. Voor vragen over de medicijnverstrekking kunt u terecht bij het Maxima Medisch Centrum of uw zorgverzekeraar.

 

Tips:

Zet het nummer van de huisartsenpost in uw telefoon. Het nummer is 0900 - 123 20 24. Is de situatie levensbedreigend? Bel dan 112.

Rijd een keertje overdag naar de dokterspost toe zodat u de weg kent. De huisartsenpost is in het Maxima Medisch Centrum naast de Spoedeisende Hulp. Volg de borden SHoKo Huisartsenpost. Het adres is Maxima Medisch Centrum (MMC), De Run 4600, 5504 DB Veldhoven.

Vraag aan je buren, familieleden die dichtbij wonen of je ze kunt bellen als je naar de huisartsenpost moet en je liever niet zelf wilt rijden.

 

Lage Mierde, juni 2020

Dorpsraad Lage Mierde

 


Inloggen Zalenplanner

Agenda

augustus 2020
madiwodovrzazo
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Volg Lage Mierde ook op

Alzheimer CaféAlzheimer Café de kempen Klik hier voor meer info over de eerstvolgende bijeenkomst. 

Zorg en Welzijn


Iedere donderdagmiddag 13.30-16.00
Ontspanningsmiddag in de Ster. 

Klik op het logo voor meer info

Statistieken

1 bezoeker online
Vandaag: 13 unieke bezoekers
Deze week: 191 unieke bezoekers
Totaal: 56819 unieke bezoekers